Danait Zemo och Aya Osman är två av ledarna inom Framsteget Tjejer. 

Framsteget Tjejer - aktiviteter för endast tjejer

Nattfotbollen är en av Framstegets största och mest besökta aktiviteter. När Aya Osman och Danait Zemo, ledare inom Framsteget Tjejer, märkte att det mest var killar som spelade, ville de göra en förändring och låta tjejer ta mer plats. På så sätt skapades Framsteget Tjejer, som har funnits i drygt ett år.
– Vi behöver fler tjejer som tar plats, säger Aya Osman. 

Initiativtagarna bakom aktiviteten består av ett antal tjejer i övre tonåren. Det som skiljer Framsteget Tjejer från till exempel Nattfotbollen är att tjejgruppen inte bara fokuserar på fysiska aktiviteter. Förutom att spela basket, fotboll och dansa, så är diskussioner och samtal en central del. 

– Vi och våra kompisar brukar ofta prata om viktiga ämnen som politik, feminism, skolan och rasism. Så det blev ett naturligt sätt att lyfta in de frågorna även inom Framsteget Tjejer. För oss är det viktigt att prata om de frågorna, säger Aya Osman. 

Ledarna hann i princip bara starta upp verksamheten innan coronaviruset upptäcktes, vilket har inneburit att de inte har kunnat genomföra aktiviteter som det var tänkt. Även om både Aya Osman och Danait Zemo tycker att det är tråkigt, så menar Danait Osman att det har kommit något bra ur det också.

– Vi har haft chansen att utveckla vår verksamhet. Det var inte så många tjejer som kom när vi startade, och nu har vi haft tid på oss att planera vad vi vill göra och hur vi kan nå ut till fler, säger hon. 

Det vill de göra genom att bland annat vara aktiv på Framstegets sociala medier, men det finns också planer på att besöka skolor och sätta upp affischer.

– Vi vill kunna starta upp verksamheten igen så fort som möjligt. 

Viktigt med gemenskap 
Ledarna inom Framsteget Tjejer menar att det är viktigt att det finns aktivitet där alla tjejer inom kommunen är välkomna.

– Det finns inte så mycket att göra i dag, särskilt inte nu under pandemin. Särskilt just nu när inte heller Nattfotbollen kan vara igång finns risken att ungdomar tar fel väg eller börjar umgås med andra människor. Det är viktigt att ha en fritid, och det kanske inte är så många tjejer som vet om att vi finns, säger Danait Zemo.

– En av idéerna med Nattfotbollen är att barn och ungdomar inte ska vara ute själv på kvällarna. Så är tanken med vår aktivitet också, vi vill hitta på roliga saker tillsammans, säger Aya Osman. 

Veckoträffar
Tanken är att Framsteget Tjejer ska erbjuda aktiviteter en gång i veckan, på fredagar. Som deltagare har man stor möjlighet att påverka vad man vill göra. Det kan vara alltifrån att prova olika fysiska aktiviteter till att föra samtal eller debatter. I bland kommer gruppen också att anordna större aktiviteter.

– Det kan till exempel vara att åka till Alborgen. Men det är viktigt att man anmäler sig till de aktiviteterna och att man är med även på våra ordinarie träffar.

Framsteget Tjejer behövs
Trots att aktiviteten inte har funnits så länge och inte heller har kunnat genomföras som planerat, på grund av pandemin, slår ledarna fast att verksamheten behövs.

– Vår verksamhet är jätteviktig. Vi behöver fler tjejer som tar plats. Vi behöver ha förebilder och vi behöver ta mer plats, både nu och för senare generationer. 

Hur känns det att ni får vara förebilder som ledare inom Framsteget Tjejer?

– Det är jättekul, men det är också något som kommer med stort ansvar. 

Framsteget
Linnea Nilsson 

Facebook
Twitter
LinkedIn